Despre viza J-1

Despre Viza J-1 (J-1 Visa)

Legislația SUA prevede două categorii de vize temporare pentru persoanele care participă la programe de schimburi culturale în Statele Unite:

  • viză de tip „J”: pentru promovarea schimbului reciproc de persoane, cunoștințe și abilități specifice în domeniile educației, artelor și științelor;
  • viză tip „Q”: pentru a asigura pregătirea practică și locuri de muncă pentru participanți.

Viza J-1 nu poate fi emisă în interiorul SUA, ci doar de către un consulat din afară SUA și ea nu este extensibilă. În România ea este emisă de către Ambasada SUA și reprezintă, de fapt, un cartonaș lipit pe o filă din pașaport de către un ofițer al Ambasadei.

J-1 Visa sau Viza J-1

Viza J-1 împreună cu DS-2019i îți autorizează intrarea și munca în State. Viza, separat, trebuie privită ca un bilet de intrare în SUA: data expirării reprezintă data până la care se mai poate intra în SUA și nu data până la care se poate munci. Așadar:

  • dacă viza expiră înainte de data de terminare a programului din DS2019 nu este nici o problemă, nu trebuie să părăsești țara mai înainte de perioada prevăzută de DS2019 + perioada opțională pentru călătorit;
  • dacă viza expiră după data din DS nu înseamnă că ți se permite să rămâi în SUA mai mult decât este prevăzut în DS, deoarece viza J-1 este validă doar prezentată împreună cu un DS-2019 valid. Un nou DS se poate obține doar prin reluarea procesului de aplicare în țara de origine, iar prelungirea de către sponsor a perioadei de muncă din DS nu este posibilă. Așadar, prelungirea șederii în SUA ar fi dificil de realizat (de cele mai multe ori chiar imposibil) și sponsorul work and travel nu poate oferi asistență în legătură cu acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *